Wat is haptonomie?

Haptonomie

Haptonomie is een wetenschap die de ontwikkeling van ons gevoelsleven onderzoekt. De concrete aanraking en onze tastzin spelen bij die ontwikkeling een belangrijke rol. Vanaf ons vroegste begin in de baarmoeder tot en met de laatste levensfase. Hoe je als kind aangeraakt, gedragen, benaderd bent heeft invloed op je ontwikkeling als persoon en de manier waarop je in contact bent met de jezelf en de ander. Ook alles wat je meemaakt in het leven laat zijn gevoelsindrukken na in je lichaam, en in je patronen van overleving.

Haptotherapie is de therapeutische toepassing van de haptonomie, waarbij de bevestigende aanraking een belangrijke rol speelt.

Een stukje geschiedenis

Het begrip haptonomie is afkomstig van het griekse hapsis dat “de tast, het gevoel of de gevoelsbeleving” betekent. Het afgeleide werkwoord haptein betekent: aanraken, in contact treden om te bevestigen, om heel of gezond te maken.

Haptonomie is ontstaan rond 1950 en heeft zich sindsdien steeds verder ontwikkeld. Frans Veldman senior is de grondlegger van de authentieke haptonomie. Hij was in zijn werk als fysiotherapeut geïnteresseerd in wat aanraken betekent in het menselijk contact. Hij heeft dat onderzocht en beschreven, mede in samenwerking met filosofen en medische wetenschappers van zijn tijd. Hij ontdekte het grote belang van de aanraking voor de gevoelsontwikkeling en voor de volle ontplooiing als mens. Een affectieve, bevestigende manier van aanraken kan helend werken als deze gevoelsontwikkeling verstoord is geraakt of onvoldoende heeft plaatsgevonden.